Pulinaa pentulaatikosta - 2011
Didaktic's E

Lisätietoja pentueesta

 

8.1.2012 Sunnuntai

Sinne meni! Pennut muuttivat loppiaisena omiin koteihinsa ja meillä vallitsee kummallinen hiljaisuus. Suurimmalla osalla oli tosi pitkä kotimatka ja sitä hieman etukäteen jännitin, kuinka osaavat olla autossa "kunnolla" niin pitkään. Eipä ollut mitään huolta! Kaikilla meni matka oikein mukavasti ja hyvin on pentujen kotiutuminen alkanut. Paljon onnea uusille omistajille! Pirre jäi tähän Jyväskylään sijoitukseen ja Hannan hyvään hoitoon. Mango muutti Ouluun, Pian kaveriksi. Vili asustaa Tapion perheessä Imatralla ja Varpu Terhin kaverina Kuopiossa. Helsinkiin matkasi kaksi urosta: Aarre Tarjalle ja Taco Juhalle. Nooraan ja Ratiin voi tulevaisuudessa törmätä Raisiossa. Eli kovin ympäri Suomena matkasivat E-pennut. Tervetuloa D-tiimiin! Askartelen tässä tulevina pennuille omat sivut, missä enemmän tietoja pentusista. Pulinat pentulaatikosta päättyvät tähän!

1.1.2012 Sunnuntai

Niin se taas vuosi vierähti ja uutta pukkaa. Meillä pukkaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita päivittäin, sellaista vauhtia ettei mukana meinaa pysyä. Vapaapäivien kunniaksi olen videoinut ja kuvannut pentuja. Parhaat otokset on tietenkin vielä ottamatta, kun aina silloin kun jotain kivaa tapahtuu, ei kameraa olesaatavilla, mutta on nyt edes jotain jälkipolville näytettävää.

Torstaina peenut saivat sirut nahkaansa ja nyt on kaikilla viralliset nimet ja SKL:n rekisteripaperit plakkarissa. Urokset ovat Eclipse, Echo, Enter ja Escape. Nartut ovat Email, Explorer ja Error.


Eclipse

Email

Enter

Error

Escape

Explorer

Ainoa, joka ei ehtinyt kovan vauhdin takia kuviin oli Echo :-D

Mutta Echo ehtikin sitten videokuvaan senkin edestä. Tässä vielä pari otosta pentujen touhuista ja leikeistä kääpiöpinsereitten kanssa.

25.12.2011 Sunnuntai

Hyvää joulua kaikille ja onnellista loppuvuotta! Meillä ainakin on vietetty oikein mukavan rauhaisa joulu.
Pennut täyttivät torstaina viisi viikkoa. Pia oli kameran kanssa paikalla ja Picasassa on PALJON kuvia.

Didaktic's E-litter (CH Tomolga Poetry In Motion - CH Didaktic's Arana)

 

Itse en oikeastaan huomaa pentujen kasvamista noin niin kun fyysisesti. Se miten ne henkisesti kasvavat, se onkin huimaa kehitystä. Tuntuu, että pennut oppivat uutta ja kehittyvät tosi paljon ihan yhden päivän aikana. Parasta joulussa ja lomassa on ollut se, että nyt on aikaa viettää pentujen kanssa useita tunteja putkeen. Pennut ulkoilevat pari kertaa päivässä ja onneksi kelit ovat suosineet ja pakkasta ei ole juurikaan ollut.

Ensi torstaina jokainen pentu saa sirun niskaansa ja sitten pääsemme viimeistelemään rekisteröinnin. Sitten onkin vain Kennelliiton nopeudesta kiinni, saammeko paperit loppiaiseen mennessä - toivotaan niin.

18.12.2011 Sunnuntai

Niin se aika rientää! Pennut täyttivät torstaina jo neljä viikkoa. Maanantaina pennut muuttivat tähän alakertaan, meidän olohuoneen jatkona olevaan takkahuoneeseen. Se on erinomainen paikka pennuille, sillä se on keskellä kaikkea perheemme toimintaa ja siitä on ovi suoraan ulos, tulevia ulkoilukäyntejä ajatellen. Tänään olisi tarkoitus käydä vähän ulkoilmaa haistelemassa. Suurin osa vapaa-ajasta menee tällä hetkellä pentujen tai omien koirien kanssa. Jouluakin pitäisi ehtiä vielä vähän valmistelemaan. Silläpä tämä kirjoittelu on vähän unohtunut kaikessa tohinassa.

Pieniä eroja pentujen luonteessa on aina välillä havaittavissa. Suurin vaikutus edelleenkin pennun käyttäytymiseen on siinä, onko se väsynyt, nälkäinen tai hyvin levännyt. Pennut nukkuvat edelleen todella paljon. Kaikkein aktiivisimmillaan ne ovat aamulla, aamupalan jälkeen ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Kaikki pennut vaikuttavat kovin leikkisiltä ja tasapainoisilta. Yöt pennut nukkuvat todella hyvin ja ruoka maistuu.

Vieraita on käynyt jo paljon. Kovin kauaa pennut eivät jaksa olla aktiivisia ja suurin osa pennunkatsojista näkee nukkuvia pentuja :-D Hi-Likka osallistuu pentujen leikitykseen kiitettävästi, vaikka välillä se huokaa helpotuksesta kun me ihmiset lällyttelemme pentuja ja se saa huilata. Parhaimmillaan Hili on opettamassa pennuille, kuinka puhutaan koiraa.


Hi-Likka keskustelee beigen pojan kanssa siitä saako emokoiraa purra huulesta:


Kaikkea pitää maistaa.

Lisää kuvia Facebookissa.

9.12.2011 Perjantai

Eilen meillä oli 3-viikkoissynttärikemut, kun Kiti tuli moikkaamaan täytekakun ja Hanna suklaaleivosten kanssa. Olihan pennuillekin herkkua tarjolla - matolääkettä! Onneksi Hanna toi niille pienen valkoisen hiiri-lelun, ettei mennyt synttärit ihan penkin alle.

Saihan synttäreitten kunniaksi kukin pentu oman pannan, mistä ne on helpompi jatkossa tunnistaa. Matolääkkeen antoa varten pennut punnittiin. Kovasti oli tasaista sakkia!

Nartut
b&t; vaaleanpunainen-ruutu panta 1600 g
b&t; vaaleanpunainen-sydän panta 1500 g
chocolate; lila-tassu panta 1400 g

Urokset
chocolate; vaaleansininen-ruutu panta 1500 g
chocolate; beige-ruutu panta 1480 g
r&t; ruskea-salmiakkiruutu panta 1550 g
b&t; musta panta 1600 g

Tänään oli sitten vuorossa ihka ensimmäinen kiinteä ateria. Turvotettua ja muussattua pentunappulaa, lihaa ja maissivelliä. Menekki oli kun parhaimmassakin Michelin ravitolassa. Ensin pennuille oli ihan selvästi vaikeaa hahmottaa, mistä herkullinen tuoksu lähti. Sitten kun ne kerran tajusivat homman nimen, oli se sitä myöten selvä. Toki ruokalautasella piti myöskin istua ja sen läpi oli kiva kävellä, kun sitä sitten saattoi nauttia omista tassunpohjista. Hi-Likka tuli auttamaan onneksi siivouksessa! Tottakai jälkkärinä oli vielä tissimaitoa.


Sotkuista syömistä - mutta hyvää oli!


Hili siivoaa


Jälkiruokaa!

 

6.12.2011 Tiistai

Täällä kehitytään vauhdilla!

Viikonlopun vietin Helsingissä Voittaja-näyttelyssä ja pennut olivat täällä kotona Pertin ja Sinnan hyvässä hoidossa. Muutamassa päivässä ne olivat kehittyneet ihan valtavasti. Ne osaavat kävellä jo tosi sujuvasti ja painivat alkeellisesti toistensa kanssa. Siellä haukutaan ja muristaan. Jos on nälkä porukka kiljuu kun lokkilauma.

Eilen käänsin pentulaatikon niin, että pentujen maailma aukesi. Pentulaatikon luukusta pääsee nyt pentuaitaukseen, missä on leluja ja tilaa temmeltää. Hi-Likka oli alussa sitä mieltä, että ei ehkä ihan hyvä idea, kun nyt hän joutuu vahtimaan niitä paljon isommalta alueelta. Pian Hilukin huomasi, että ei ajatus nyt hullumpi ollutkaan. Hassua katsoa, miten Hi-Likka seurailee pentujen edesottamuksia ja työntää kuononsa väliin, jos sisarukset murisevat toisilleen kovasti.

Loppuviikko onkin täyttä tohinaa, kun kynnet on leikattava ja madotus hoidettava. Luulen, että torstain synttäreitten kunniaksi pennut saavat maistaa vähän oikeaa ruokaakin.

Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

VIDEO 1

VIDEO 2

 

1.12.2011 Torstai

Tänään pennut täyttävät kaksi viikkoa. Kylläpä aika on mennyt nopsaan. Kaikilla pennuilla on silmät jo auki ja kävelyäkin harjoitellaan kovasti. Se onnistuu huomattavasti paremmin ennen ruokailua kun ruokailun jälkeen. Eilen leikattiin kynnet kaikilta. Aika urakka! Suurin osa pennuista nukkui toimituksen ajan, mutta kun yrität tehdä jotain niin tarkkaa makaamalla lattialla, pukkaa se hien pintaan.

Nämä pennut ovat todella sinnikkäitä. En tiedä, onko aika jo kullannut muistot, mutta minusta tuntuu, että näistä tulee varsinaisia työmyyriä. Sinnikkyyttä ainakin löytyy, jos tissille pääsystä on kyse. Toisaalta saahan havaita toimitetaanko näillekin pennuille aivot vasta jälkitoimituksena. Katselin nimittäin yhtä sankaria ja sen taistelua nisästä. Kun kaveri ehti ensin, ei se suinkaan jaksanut mennä seuraavalle nisälle vaan rupesi imemään Hilin mahanahkaa... :-O

Hi-Likka on edelleenkin esimerkillinen emo. Se hoitaa pennut hienosti ja maitoa tulee! Eilen levitin ison peiton pentuhuoneen lattialle ja siinä me sitten kaikki köllöttelimme ja pennut harjoittelivat kävelyä. Hauskaa huomata, että kun niille puhuu ne yrittää jo ottaa kontaktia ja heiluttaa auttavasti häntää. Ilmeisesti ne siis kuulevatkin jo jotain.

28.11.2011 Maanantai

Siinä se taas viikonloppu vierähti. Pennut jatkoivat samaa tekemistä kun tähänkin saakka, syövät ja nukkuvat. Sunnuntai-illalla ruskea tyttö päätti varovasti avata toista silmää ja katsoa, miltä maailma näyttää. Se näyttää ihan hassulta - kuin pieni koiramaailman johannesvirolainen. Ja uskokaa tai älkää, mutta vaikka vähän jo ajattelin, että näillä kölliäisillä jalat on vain koristeina - nehän käyttävät jo niitä! Ensimmäiset horjuvat askeleet on todistettavasti otettu. Kunhan nyt ensin avaisivat silmänsä ja kävelisivät sitten vasta :-D

Eilen tuli lunta oikein taivaan täydeltä. Hili on ihan riemuissaan, kun se möyri lumessa. Taitaa kertoa pennuille kuinka mahtavaa siellä onkaan! Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille! Alla kuva hyvin syöneestä pikkukelpiestä.


R&T narttu, 10 päivää vanhana

25.11.2011 Perjantai


Hi-Likka ja rakkausmarsut

Ensimmäinen viiko on takana ja valtakunnassa kaikki hyvin. Hi-Likka on LOISTAVA emokoira. Se hoitaa pennut niin suvereenisti ja rauhallisesti. Muutamat speciaalivieraat se on toivottanut häntä heiluen tervetulleiksi. Sillä on niin suuri luottamus ihmiseen, ettei koskaan voisi uskoa, että joku tekisi pahaa sen pennuille. Sen sijaan kääpiöpinsereillä ei ole asiaa edes portin taakse. Venda-mummo saa jo katsella etäältä (ihan kun sitä kiinnostaisi pätkääkään ;-) Sanoinko jo, kuinka paljon r a k a s t a n tuota Hilua ja Kitiä, joka on tehnyt tämän pentueen mahdolliseksi!

Sain toissapäivänä uunituoreen painoksen Salme Mujusen uutuuskirjan: Pennun polku puolivuotiaaksi. Jokunen vuosi sitten, kun Salmelta ilmestyi Tie tottelevaisuusvalioksi kirja, pyysin Salmea kirjoittamaan vähän perusasioihin paneutuvan oppaan - sellaisen jonka voisi antaa uudelle pennun ostajalle luettavaksi ennen kun uusi perheenjäsen saapuu taloon. Ilmeisesti en ole ollut pyyntöni kanssa yksin, sillä vihdoin tuollainen kirja on olemassa. Kirjassa on paljon luettavaa uudelle koiranomistajalle, mutta kylläpä sieltä tällainen vanhempikin harrastaja löysi kivoja uusia vinkkejä. Tilasin kaikille uusille pennunostajille painoksen tuosta kirjasta pentupakettiin. Kiitos Salmelle kivasta kirjasta!

....

21.11.2011 Maanantai

Johan on pitänyt kiirusta!

Hi-Likka tuli meille mammalomalle torstaina aamulla. Edellisen yön se oli jo pitänyt Kitiä hereillä touhuamalla ja petaamalla. Meille tullessaan hengaili hetken täss alakerrassa ja kävi pihalla. Sitten yllättäen meni seisomaan yläkertaan vievien portaitten alapuolelle, portin taakse ja halusi päästä ylös. Meillä nartut synnyttävät aina yläkerrassa, missä meillä on makuuhuoneet. Siellä on rauhallista ja voimme taata emolle ja pennuille häiriöttömän ympäristön. Päästin Hilin yläkertaan ja se juoksi suoraan siihen makuuhuoneeseen, missä se puolitoista vuotta sitten synnytti edellisen pentueensa. Pentueen jälkeen olen kuitenkin remontoinut huoneen työhuoneeksi. Hilikka kierteli huonetta hetken etsien. Sitten avasin sille toisen makuuhuoneen oven, missä tadaaaa - oli pentulaatikko ja valmiina. Se haisteli pentulaatikon läpikotaisin ja asettui siihen istumaan. Laitoin laatikkoon vielä Hilin oman viltin ja peli oli selvä: Hi-Likka tiesti tarkalleen, miksi se oli täällä. Jännä juttu kaiken kaikkiaan, vaikka Hili käy meillä usein, ei se koskaan osoita mitään kiinnostusta yläkertaa kohtaan. Se haluaa olla aina siellä mistä se näkee muut. Nyt se halusi selvästi omaa rauhaa.

Päivä meni rauhallisesti. Vähän Hili petaili, mutta ei mitään raivokasta riehumista tai läähättämistä. Ruoka maistui edelleen hyvin. Viiden maissa Hi-Likka halusi ulos, se oksensi ja selvästi aloitti tyhjentämään itseäään. Ajattelin, että okei, ehkäpä ensi yönä tai huomenna. Laitoin toiveikkaana saunan lämpiämään, jos vaikka yö menisikin sitten valvoessa. No saunaan en ehtinyt, sillä Hili päätti aloittaa työntövaiheen. Vajaa tunnin supistelujen jälkeen syntyi ensimmäinen red&tan narttu. Tiesin, että Kiti oli agility valmennuksessa, enkä oikein tiennyt uskallanko ilmoittaa asiasta, ettei valmennukset mene ihan päin seiniä tämän ilouutisen takia. Laitoin sitten vaan viestin puhelimeen. Onneksi valmennus oli jo päättynyt ja Kiti oli ratketa liitoksistaan (ja luulen, että muutama muukin treeniporukasta sai kuulla, että Hilillä on eka pentu maailmassa :-D). Onneksi Kiti pääsi näkemään lopun synnytyksestä omin silmin.

Hi-Likka teki loput pennut, niin kun se tekee kaiken tässä elämässä: nopeasti, tehokkaasti ja hyvin. Koko seitsemän pennun pentue syntyi kolmessa ja puolessa tunnissa. Erittäin tasakokoinen pentue. Painot olivat 325g ja 379g välillä (eli saman kokoista porukkaa kun Hi-Likan edellinen pentue). Loppusldo: 2 x r&t urosta, 2 x ruskeaa urosta, 2 x r&t narttua ja yksi ruskea narttu.

Loppu tarinasta onkin sitten pitkästyttävää luettavaa, sillä sen jälkeen täällä on vain syöty ja nukuttu. Hi-Likka hoitaa pentueen täysin suvereenisti, eikä tarvitse siihen mitään apuja. Pennut kasvavat ja pulskistuvat ja tänään täyttävät jo neljä päivää. Silti niiden syömistä ja nukkumista voisi tuijotella tunnista toiseen.

Olen niin kiitollinen tästä pentueesta! Hi-Likka on hieno narttu ja koko A-pentue on hieno pentue, joten nyt meillä on tulevaisuus turvattu tämän sukulinjan suhteen. Laitan tähän muutamia kuvia. Lisää kuvia löytyy Facebookista.


Vastasyntyneet

.....

 

12.11 Lauantai

Eläinlääkärireissu meni hyvin ja pentujen liikkeet tuntuu jo selvästi. Saahan nähdä millainen karhukopla sieltä tulee. Voikohan karhukoplalaiset olla tyttöjä - eli toivottavasti tulisi uroksia ja narttuja puolet ja puolet. Jotenkin viimeaikoina on alkanut kovasti himottamaan toinenkin sijoitusnarttu tästä pentueesta. No katsotaan nyt ensin maltilla mitä sieltä tulee.

Viikko vielä ja sitten olisi 60 vrk pulkassa. Edellisen pentueen Hi-Likka pyöräytti vuorokaudella 61. Ensi viikonloppuna on Jyväskylän KV näyttely. Hilu on itse syntynyt kyseisenä näyttelypäivänä vuonna 2006, jolloin itse olin näyttelyssä hommissa ja pääsin näkemään vasta viimeisen pennun syntymän. Saa nähdä joutuuko Pertti tänäkin vuonna kätilöimään.

Tänään on laitettu pentuhuone kuntoon. Nyt paikat on siivottu ja pesty ja pentulaatikko odottaa huoneen nurkassa uusia tulokkaita. Nyt vaan odotellaan...

 

8.11 Tiistai (49 vrk)

Pitää kai tämän päiväkirjan pitäminen taas aloittaa. Ensin ajattelin kirjata taas joitain asioita vain itselleni muistiin, mutta voihan sen tehdä näin julkisesti, niin muutkin, asiasta kiinnostuneet pysyvät kärryillä meidän tapahtumista - ja ennen kaikkea löydän itse vielä nämä omat muistiinpanoni. Vielä olisi reilu viikko odotusta. Tänään menemme vielä eläinlääkärille tarkistukseen ja ottamaan viimeisen herpes-piikin. Alla kuva Hi-Likasta edellisen tiineyden aikana tiineysvuorokaudella 48 ja sen alla kuva Hi-Likasta nyt tiineysvuorokaudella 46.


Vuosi 2010
48 vrk takana ja vatsassa Didaktic's C pentue


Vuosi 2011
46 vrk takana ja vatsassa Didaktic's E-pentue

Kovinhan samankokoisilta nuo näyttävät. Toki riippuu sikiöitten koosta, mutta itse odottelen 5-8 pentua. Ja niin taitaa odotella muutama muukin :-D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2004 www.didaktic's.com
susanna.uusitupa(at) didaktics.com
pertti.karppa (at) didaktics.com