JALOSTUSTARKASTUS
10.8.2008, Oikari
Soile Bister & Marina Markio

Snapsin järjestämään jalostustarkastukseen olin ilmoittanut neljä kasvattiani. Kaksi vuotta vasta täyttäneet Donatello, Dea Dia, Dolce Vita, sekä kohta vuoden ikäinen Fingerprint. Omista koiristani tarkastettiin Veera ja Wiwi.

Jalostustarkastuksen lomassa pidimme pienimuotoiset pentutreffit, jossa paikalla olivat koko X-pentue (ikää 3 kuukautta), sekä emänsä kanssa asustava, kymmenviikkoinen, Neve, H-pentueesta.(Heaven Sent).


Susa ja X-pentueen pojat Noel ja Elmo

Alussa näytti siltä, että sateinen sää sotkee koko suunnitelmamme, mutta onneksi ruokailun jälkeen aurinko alkoi paistamaan ja pystyimme siirtämään jalostustarkastuksenkin ulos mukavan aurinkoiseen säähän.

Tarkastuksen suoritti ulkomuototuomarit Soile Bister ja Marina Markio. Jokaisen koiran tarkistukseen kului aikaa noin 10-15 minuuuttia. Valitettavasti tarkistukseen käytettävä kaavake on aika suppea, eikä kaikilta osin mielestäni soveltunut tällaiseen tarkistukseen. Onneksi tuomarit kertoivat hyvin selkeästi ja kuvaavasti jokaisen koiran puutteet ja hyvät ominaisuudet. Heillä oli myöskin aikaa selittää ja vastata kysymyksiin. Sain olla mukana jokaisen kasvattini tarkastuksessa, joten mielestäni tarkastus oli erittäin hyvä ja informatiivinen tilaisuus. Tarkemmat lausunnot löytyvät myöhemin kunkin tarkastetun koiran omilta sivuilta.

Kavateistani ensimmäisenä tarkistettiin Esko (Donatello). Kokonaisvaikutelma oli erinomainen. Koko: 31,8cm. Esko sai paljon kiitosta mukavasta luonteesta, tan-merkkien syvän kauniista väristä, komeasta takaosastaan ja erittäin yhdensuuntaisista takaliikkeistään. Eskon puutteita olivat hieman lyhyt alaleuka ja haja-asentoiset korvat, sekä osittain värimerkkien laajuus. Tuomarin kommentti: "Tässä koirassa on paljon hyvää.." lämmitti erityisesti.

Didaktic's Donatello

Didaktic's Dea Dia
Toisena kasvateistani tarkastettiin 10-viikkoisten H-pentujemme emä Demi (Dea Dia). Demi oli palautunut pennuista aivan erinomaisesti ja ainoastaan paikoin hieman ohut turkki kieli enää rankasta pentu-urakasta. Susannalle suuri kiitos, että viitsit lähteä Turusta saakka tänne Demiä tuomaan. Kokonaisvaikutelmaksi Demi sai erinomaisen. Koko: 29,5cm. Kiitosta Demille annettiin mukavasta luonteesta ja hyväasentoisesta hännästä, erinomaisesta alaleuasta, sekä kaunisilmeisestä päästä. Luustoa tuomarit olisivat toivoneet hieman enemmän ja jalostuskäytössä onkin huomioitava, että valitun uroksen puolella luustossa löytyy...
Kolmas D-pentueen kasvattini oli Pinja (Dolce Vita). Tämä oli minulle erittäin merkittävä tilaisuus, sillä Pinja ei ole koskaan käynyt missään näyttelyissä, eikä näin ollen ole edes harjoitellut siihen liittyviä kommervenkkejä. Pinja näytti, mistä Didaktic's pennut on tehty ja käyttäytyi pöydällä kuin vanha tekijä. Edes tuomareitten mittaamiset ja kääntelyt ja vääntelyt eivät saaneet sitä hermostumaan. Voi veljet, että olin ylpeä tästä pikku neidistä! Koska Pinjan omistaja Satu ei päässyt paikalle, oli Pinjalla lainahandlerinä Reetta. Näiden kahden yhteistyö sujui aivan erinomaisesti. Nyt onkin toiveissa, että saisimme Pinjan houkuteltua johonkin viralliseen näyttelyyn vielä tämän vuoden aikana. Kokonaisvailutelmaksi Pinjalle merkittiin hyvä. Koko: 30cm. Sisarustensa tapaan Pinja sai kiitosta muun muassa mukavasta ja avoimesta luonteesta, kaunissävyisistä värimerkeistä, pienistä ja hyväasentoisista korvista sekä hyvästä alaleuasta. Tuomarit olisivat toivoneet hieman pidempää askelta ja parempiasentoista lantiota. Kiitos Satu, että annoit Pinjan mukaamme!

Didaktic's Dolce Vita

Didaktic's Fingerprint ja jalostustarkistuksen tuomarit
Viimeisenä Didaktic's koirana tarkastettiin kohta vuoden täyttävä Iines (Fingerprint). Kokonaisvaikutelmaksi Iines sai erinomaisen. Koko: 30,5cm. Iineksen päätä kehuttiin kasvateistani kauneimmaksi ja sitähän se kyllä onkin! Samoin luonnetta ja varsinkin takaosaa kehuttiin kovasti. Rankka viikonloppu Oikarissa näkyi hieman Iineksen olemuksessa, sillä yleensä niin heiluvainen ja reipas häntä ei aina jaksanut liputtaa korkealla. Silti pikkuneiti jaksoi sinnikkäästi koko tarkistuksen läpi oikein mallikkaasti. Puutteena Iineksen arvosteluun kirjattiin virheasentoinen kulmahammas, jonka takia sitä ei suositella jalostukseen. Tämä on tietenkin erittäin harmittavaa, sillä Iineksellä olisi saattanut olla paljonkin annettavaa kasvatukselleni.

Koska omat kasvattini eivät ole käyneet kovin paljon näyttelyissä, oli tarkistus varsinkin heidän osaltaan minulle henkilökohtaisesti erittäin tärkeä. Omien koirieni osalta tiesin kutakuinkin tarkistuksen kommentit jo ennakkoon.

Veera sai kokonaisvaikutelmaksi erittäin hyvän ja kooksi: 29cm. Veeran vahvuuksia on tempperamentikkaan luonteen lisäksi erittäin kaunis ja sopusuhtainen sivukuva seistessä. Veeran puutteet näkyvä liikkeessä ulkonevina kyynärpäinä ja lanneosan köyristämisenä.

Wiwistä molemmat tuomarit pitivät erittäin paljon. Erinomaisen lausunnon erityismaininnan sai Wiwin kaunismuotoiset silmät ja kaunis ilme. Kokonaisuutena Wiwi oli erinomainen ja koooltaan 31cm. Liikkeeseen toivottiin hieman voimakkaampaa takapotkua ja korvien asentoa hieman samansuuntaisemmiksi.


Aurra Sing Wicked Witch

Xcalibur ja Xclusive työn touhussa
Sinä aikana, kun aikuisia koiria tarkastettiin, pentuset ottivat elämän hieman rennommin. Väliajalla tuomarit antoivat erittäin positiivista palautetta lupaavien pentujemme reippaista luonteista.
Neve (Didaktic's Heaven Sent) oli lähtenyt emänsä Demin mukaan vähän maailmaa ihmettelemään. Päivä oli todella hyvää treeniä 10 viikkoiselle Nevelle. Täytyy kyllä sanoa, että neiti on tosi reipas ihan ilman mammankin tukea.

Didaktic's Heaven Sent

X-pentue, jolla on nyt ikää kokonaiset kolme kuukautta, oli kokonaisuudessaan paikalla. Iso kiitos Mari ja Hannaleena kun viitsitte lähteä pentuja näyttämään ja meitä muita treffaamaan. Hannaleena sai siinä samassa jalostustarkastettua vielä vanhemman uroksensakin, joten ihan pelkäksi huvitteluksi ei päivä mennyt. Ellu, Nitron oma ihminen, oli kisaamassa agia toisen koiran kanssa, joten Nitro oli meillä hoidossa viikonlopun.

Täytyy kyllä sanoa, että koko X-pentue näyttää varsin lupaavalta ja nyt vain odotellaan, mitä näistä namuista oikein kuoriutuu.


Didaktic's Xenom


Didaktic's Xcalibur

Didaktic's Xclusive

Tuhannet kiitokset Snapsin aktiiveille tapahtuman järjestämisestä, kiitokset kannustaville ja erittäin tarkkasilmäisille ja asiantunteville tuomareille, sekä ennen kaikkiea suuren suuret kiitokset kasvattieni omistajille, annoitte koiranne tarkistettaviksi ja toitte pentujanne näytille. Tästä on hyvä jatkaa!

©2004 www.didaktic's.com
susanna.uusitupa(at) didaktics.com
pertti.karppa (at) didaktics.com