Didaktic's kennel leiri Mårtensby Gårdissa, Ruotsissa
8.-10.7.2011

Alussa hieman vitsillä heitetty ajatus siitä, että lähtisimme porukalla Ruotsiin kokeilemaan paimennusta, muuttuikin todeksi, kun D-tiimi yhteistuumin päätti koota voimansa ja suunnistaa joukolla tutustumaan paimennuksen saloihin, pitäkäaikaisen ystävämme ja yhteistyökumppanimme Ewan (Kennel Evallens) tilalle Almungeen, Ruotsiin.

Jokaiselle pennunostajalle olemme aina kertoneet, tiiviistä yhteistyöstä, jota olemme tehneet jo 90-luvun alusta saakka Kennel Evallensin Ewa Karlsson Myrbrinkin kanssa. Vaikkakaan emme kasvata varsinaisesti paimenia työkoiriksi, haluamme tietää, että alkuperäinen vaisto paimennukseen on kasvateissamme tallella.

Samalla pennunomistajillemme tarjoutui oiva tilaisuus tutustua omien koiriensa takana oleviin uroksiin. A-pentueen isä on Ewan Ringbarka Saintly ja C-pentueen Ballure Stukova. Onnistuimme saamaan paikalle vielä kolmannenkin uroksen, eli B-pentueen uroksen Lilla Primtorppets Pysenin omistajineen ja kasvattajineen.Saavuimme Ruotsiin perjantai aamusta. Osa oli mennyt paikalle jo aiemmin ja osa tuli siinä perjantain kuluessa ja reippaimmat vieläpä polkupyörillä!

Aluksi Ewa kertoi kelpieitten alkuperäisestä käyttötarkoituksesta ja siitä, millaista paimennustyyliä ne edustivat. Sitten perehdyttiin paimennuksen teoriaan yleisesti. Teorian jälkeen otettiin koirat ja suunnistettiin lampaille. Leiriläisille oli järjestetty kaksi pyöröaitausta lampaineen. Ewa koulutti toista ryhmää ja Ulf toista. Ewan tilalla on pari sataa lammasta, joten aina muutaman koiran jälkeen aitauksessa vaihdettiin lampaat. Muutenkin lampaitten hyvinvointiin kiinnitettiin paljon huomiota. Tämä on mielestäni ehdoton edellytys tällaiselle koulutustoiminnalle.


Marjut ja Elli Ewan opissa


Kiti saa Ulfilta opetusta ihan kädestä pitäen

Alussa ohjausta annettii ihan kädestä pitäen. Opeteltiin balanssia ja koiran kääntämistä käsimerkkien avulla. Tavoittena oli saada rauhallisesti ja keskittyneesti liikkuva koira. Uskon, että monien mielikuva paimentamisesta on tuulen lailla juokseva koira, joten kesti hieman, ennen kuin ymmärsimme, että hitaasti etenevä ja rauhassa asioita pohtiva koira olikin hyvä asia.

Toisille koirista asia aukeni melkein heti, vaikka eivät olleet koskaan lampaita nähneetkään, toisilla tarvittiin pari harjoituskertaa, ennen kuin asiasta päästiin jyvälle. Yleisesti kelpieitten paimennustyyliä kuvataan englanninkielisellä termillä loose-eyed upright dog. Tämä erotuksena esimerkiksi bordercollien tyyliin paimentaa vahvasti silmillä ja matalassa asennossa. Kasvateistamme löytyi yllätyksekseni muutama pikkupaimen, jolla oli vahvasti "silmää" ja paimennusasento oli matala.


Kati ja voimakkaasti silmää käyttävä Capo

Kirsi ja Ahti kuljettavat
Koirat saivat kovasti kehuja kauniista lampaitten käsittelystä ja liikuttelusta. Lauantaina pääsimme jo suurelle laitumelle liikuttamaan lammaslaumaa. Laitumella oli portteja, joiden läpi laumaa oli kuljetettava. Koirat edistyivät hämmästyttävän nopeasti.


Janne ja Ceri hommissa


Hienosti etäältä työskentelevä Kila, ohjaajansa Katariinan kanssa

Sunnuntaina oli halukkaille vuorossa paimennustaipumustesti. Ruotsissa on jo vuodesta 2007 kokeiluluontoisesti tehty paimennustaipumustestiä, paimenkoirarotuisille koirille. Kelpieillä tuo testi ei ole vielä virallinen, mutta esim. partacollieilla samalla testillä on jo virallinen status.

Testin säännöt löytyvät TÄÄLTÄ.

Jokainen koira sai loppupisteet, jotka lasketaan kolmen arvosteltavan osa-alueen pisteistä. Arvosteltavia ominaisuuksia ovat: kiinnostus/mielenkiinto, luontainen taipumus kontrolloida lampaita ja henkinen kestävyys. Asteikko on 0-5. Loppupisteet pitää olla vähintään 3 että testi on hyväksytty. Lisäksi arvostellaan yhteistyö, jota ei lasketa loppupisteisiin, sekä annetaan kirjallinen kommentti koirasta. Didaktic's koirien tulokset:

D Cosmopolitan, 4
D Captain Morgan 4,66
D Colonel Collins 4,66
D Champagne 3,33
D Beyonce 4,33
D Bon Jovi 3,66
D Aurora 3,66
D Arana 3
D Andromeda 3,33

D Aquariushan testattiin jo viime kesänä, tuloksella 3.

Sanomattakin lienee selvää, että olimme erittäin tyytyväisiä ja onnellisia viikonlopun antiin. Lisäksi tapasimme tulevan kelpiepentueemme isän ja saimme uutta potkua jalostus-suunnitelmiimme. Olen erittäin onnellinen ja kiitollinen Ewalle yhteistyöstämme ja siitä, että hän jakaa auliisti osaamistaan meille ja meidän kasvattiemme omistajille.

Koko muukin joukko oli varsin tyytyväisiä viikonloppuun ja uutta leiriä jo suunnitellaan. Kiitos kaikille D-tiimiläisille. Olette kyllä ihan mahtavaa porukkaa! Yhteistyö ja porukan henki oli hienoa. Saimme koirien lisäksi myös paljon kehuja mukavista ja fikusista kasvattiemme omistajista!

Reissulla otin yli 700 kuvaa ja niin taisi ottaa moni muukin. TÄSSÄ linkit minun kuviin ja TÄSSÄ Iinan kuviin.


Vasemmalla tulevan Didaktic's E-pentueen isä Banjo ja oikealla A-pentujemme isä Raily.

©2004 www.didaktics.com
susanna.uusitupa(at) didaktics.com
pertti.karppa (at) didaktics.com